Vanaf 5 november 2018 volgt Thomas Cook Group een nieuwe belofte rondom plasticgebruik: de NoPlaceForPlastic belofte.

Plasticvervuiling in de wereld
Plasticvervuiling in de wereld is een groot probleem. Iedere dag belanden maar liefst 8 miljoen plastic items in onze oceanen. De consequenties hiervan zijn verwoestend: het beschadigt flora en sauna, brengt vele bio systemen in de war en onze stranden en zee├źn liggen vol plastic gedurende vakanties. De reisindustrie speelt een rol in deze vervuiling: gedurende de zomermaanden stijgt het plastic dat in de Middellandse Zee beland met wel 40%.

NoPlaceForPlastic: onze belofte
Thomas Cook Group wil graag dat er een einde komt aan de vervuiling door plastic in de oceanen. Om ons steentje bij te dragen op de bestemmingen, hebben wij de volgende belofte in 2020 om:

  • 70 miljoen plastic voorwerpen te verwijderen en “het verschil te maken met elke vakantie” door de klantbeleving te volgen: thuis, op reis en op vakantie. Als streven hebben wij dat we eind 2019 het merendeel van de 70 ton plastic verwijderd hebben.
  • Waar mogelijk wegwerpartikelen te vervangen door gerecycled plastic, biologisch afbreekbare of composteerbare artikelen.
  • Gebruikt plastic zo goed mogelijk in te zamelen, te recyclen en af te breken. Samen met onze leveranciers, overheden en de reisindustrie willen wij de recycling- en afvalmogelijkheden op onze bestemmingen reduceren.
  • Onze grootte en naamsbekendheid gebruiken om invloed uit te oefenen op onze klanten, medewerkers, leveranciers en de reisindustrie om hun bewustzijn over dit onderwerp te vergroten.

Hiernaast worden continu onderzoeken uitgevoerd om de plasticvervuiling nog verder te reduceren. Hierbij wordt gericht op bijvoorbeeld:

  • De plastic verpakking van de headset aan boord van de airline verwijderen
  • Meer waterbronnen plaatsen, om het mogelijk te maken om flesjes na te vullen en het gebruik van plastic flesjes te reduceren
  • Kennis delen over hoe onze reizigers plasticgebruik kunnen verminderen per bestemming
  • Onze hotels inzetten als inzamelplek voor recycling.
  • Samenwerken met luchthavens om recycling en afvalverwerking te verbeteren en hier een nieuwe, algemene standaard in mee te brengen, om ervoor te zorgen dat plastic op iedere bestemming volledig wordt gerecycled.

Wij zijn ons ervan bewust dat sommige plastic items onmisbaar zijn. Denk aan zwembandjes, zonnebrandflesjes en reddingsvesten. Voor onmisbare items wordt onderzoek gedaan hoe we deze kunnen vervangen door een duurzamere optie.

Ieders hulp is welkom
Wij realiseren ons dat deze stap niet genoeg is om het plasticgebruik in de wereld op te lossen. Wel maken we hiermee een start en willen we onze medewerkers, klanten, partners en leveranciers stimuleren om ook hun steentje bij te dragen.

Dit is slechts het begin. We zullen continu werken aan verdere verbetering en vermindering van plasticgebruik. We kijken altijd uit waar items vervangen kunnen worden, of wellicht uit het systeem gehaald kunnen worden.

Daarnaast blijft de algemene duurzaamheid van onze operatie ook van groot belang. Zo werken we aan duurzame airlines en richten we ons op een hogere efficiency in benzinegebruik, wat moet resulteren in minder uitstoot per persoon. Daarnaast werken we nauw samen met de ANVR en Travelife. Kijk hier voor een overzicht wat we nog meer doen in duurzaamheid.